OILASKOA LABEAN OSAGAIAK

  • 1,600 kg-ko oilasko garbi 1
  • 5 edo 6 patata
  • 2 tipula
  • Baratxuri-kabneza 1
  • Limoi 1
  • 250 ml oilasko edo ur salda
  • Oliba-olioa
  • Gatza
  • Espezien nahasketarako ( koilarakada 1 oregano, koilarakada 1 ezkai, koilarakada 1 albaka, koilarakada 1/2 erromero eta piperbeltz)

PROZEDURA

Lehenengo pausua: Oilasko labekatua prestatzen hasteko, belar aromatikoak nahasten ditu oilaskoa ontzeko. Jarri bol batean oregano koilarakada bat, ezkai koilarakada bat, albaka koilarakada bat, erromero erdi bat eta erretako piperbeltz erdi bat. Nahastu ondo eta gorde poto batean. Nahasketa hori prest daukazu haragizko beste plater batzuk ontzeko.

Bigarren pausua: Aurrez berotu labea 180 gradutan. Jarri oliba-olio pixka bat erretiluan eta oilaskoa gainean olioz igurtzita. Zabaldu olioa oilasko osoan, espeziak larruazalean ondo itsatsita gera daitezen. Ondo banatu espeziak oilasko osoan, barrutik eta kanpotik. Sartu limoi bat oilaskoaren barruan eta baratxuri hortz batzuk, baita gatz pixka bat ere. Lotu hankak kotoizko hari batekin. Gehitu erretiluari baratxuri-hortzak, tipula eta oilasko salda pixka bat.

Hirugarren pausua: Eraman oilaskoa labera. Noizean behin, bere zukuarekin ureztatu dezakezu, edo salda gehiago gehitu, pixka bat lehortzen ari dela ikusten baduzu. Labeko beroa balia dezakezu patata batzuk erretzeko. Programatu bi ordu zure labeak tenporizadorea badu, baina begiratu noizean behin errea nola doan. Atera oilaskoa ondo urreztatuta dagoenean. Gogoan izan patatei buelta ematen diegula labean denbora erdia daramatenean, orduan.

Laugarren pausu: Atera oilaskoa labetik berehala zerbitzatu behar baduzu eta, bestela, utzi labean zerbitzatu arte eta ez galdu beroa.

Bostgarren pausua: Prestatu patatak. Emaiezu ebaki txiki bat eta ikusiko duzu nola berotan, eta eskuarekin pixka bat bultzatuz, erditik irekitzen diren. Gatz pitin batekin eta aparteko olio birjina zorrotada eder batekin. Prest dituzu.

LASAINA

OSAGAIAK LASAINA

  • 9 plater kaneloi
  • 1 kalabazin ertaina
  • 1 piper berde
  • 1 udaberriko tipula
  • 100 gramo hegaluze natural kontserba
  • 2 arrautza gogor
  • Gatza
  • oliba olio birjina estra
  • 30 gramo mozzarella gazta birrindua
  • 1 koilarakada tomate frijitua
  • oreganoa
Fotos gratis de Comida

PROZEDURA

1.- Jarri kazola bat sutan ur askorekin eta gatz pixka batekin eta, irakiten hastean, kaneloi edo lasagna pasta xaflak gehitu. Egosi fabrikatzailearen argibideen arabera. Egosteko denbora igarotakoan, banatu sukaldeko eskuoihal garbi batean, elkarrengandik bereizita.

2.- Moztu tipula eta piperra oso txikitan. Jarri zartagin batean oliba olio pixka bat (oso gutxi atun eta kalabazin lasagna hau oso arina eta gantz gutxikoa izatea nahi dugulako) eta tipula frijitu piperrekin batera. Beroa moderatu, poliki-poliki gorritu dadin, oso olio gutxi erabiliz askoz lehenago erre egiten baita.

3.- Kalabazina zati txikitan moztu eta saltsari gehitu. Su motelean utzi eta estalita ondo egosi dadin. Gatza bota eta noizean behin buelta bat eman. Kalabazinak askatzen duen urak barazkiak bere zukuan egosten eragingo du. 15-20 minutuz utzi eta, asko murriztu dela ikusten duzunean, kendu sutik.

4.- Barazki erdiekin purea prestatu, hori izango baita zure hegaluze eta kalabazin lasagnak izango duen saltsa. Gehitu beste barazki erdia, hegaluzea eta arrautza birrindua. Ondo nahastu koilara batekin eta gatza zuzendu.

5.- Kaneloi edo lasagna platerak, aldez aurretik xukatuta, jarri olio pixka batekin labeko erretiluan itsats ez daitezen. Estali betegarriaren zati batekin, erdia edo gutxi gorabehera. Estali lehen geruza hau beste pasta plater batzuekin eta jarri beste betegarri geruza bat. Ondo banatu koilara batekin. Amaitzeko, azkeneko pasta-geruza azkenarekin estaliz.

6.- Margotu lasagna tomate saltsarekin eta, nahi izanez gero, mozzarella gazta birrinduzko geruza fin batekin estali eta oreganoz hautseztatu. Mozzarella geruza honek lasagna askoz goxoago egiteko da, bertan dagoen guztia oso arina baita. Jarri erretilua labean azkenaurreko mailan gratinatu eta berotu dadin. Erabili gratin funtzioa soilik (goiko beroa soilik) tenperatura maximoan. 5 eta 10 minututan, zure hegaluzea eta kalabazin lasagna zerbitzatzeko prest dago.

OILASKO ALBONDIGAK OSAGAIAK

  • 250 g oilasko bularkia, arrautza 1
  • 100 ml esne
  • 100 g ogi birrindua
  • 2 baratxuri eta 2 perrexil adar
  • gatza eta irina estaltzeko
  • Erregosi egiteko:
  • 150 ml ardo zuri
  • 2 piper berde, 2 azenario, tipula 1 eta 200 g
  • ilarrak
  • 500 ml oilasko salda
  • 2 baratxuri eta 2 perrexil adar
  • oliba olioa eta gatza

PROZEDURA

1.- Bularra gantz garbitu eta nerbiorik edo tendoirik badu ere. Nahiago baduzu, oilaskoaren beste zati bat erabil dezakezu.

2.- Moztu oilasko bularkia zatitan eta moztu janari-prozesadorean. Labana batekin ere egin dezakezu.

3.- Jarri haragi xehatua ontzi batean eta gehitu arrautza, esnea, ogi birrindua, baratxuria eta perrexila fin-fin txikituta. Ondu gatza zure gustura eta nahastu pasta bat lortu arte. Zuretzat lodiegia bada, esne apur bat gehi dezakezu. Ore hau atseden hartu eta barazkiak garbitzeaz aprobetxatu.

4.- Plater batean irin pixka bat jarri, ore zatiak hartu, irinetik pasatu eta eskuekin albondigak moldatu. Albondigen tamaina denon gustukoa da.

5.- Egosiko dituzun kazolan, oliba-olio birjina estra zorrotada on bat jarri eta albondigak frijitu urre kolore leun bat hartu arte. Nahiago baduzu, frijitu ditzakezu edo zartagin txikiagoa erabili olioa aurreztu nahi baduzu. Behin frijituta, kendu plater batera.